"Kotki"

Dzień pizzy

Elżbieta Kowalska |
9/
2
/2021

Wspólne gotowanie jest sposobem spędzania czasu razem. Daje poczucie sprawczości i wyrabia nawyk przestrzegania higieny. Angażuje wszystkie zmysły, a także sprawia, że dzieci chętniej próbują nowych potraw i składników.

Międzynarodowy Dzień Pizzy obchodzony jest na całym świecie 9 lutego. Ikona włoskiej kuchni stanowi smakołyk dla najbardziej wymagających, małych koneserów. Tego dnia przedszkolaki z grupy I wzięły udział w zajęciach kulinarnych. Dzieci dowiedziały się w jaki sposób można przygotować pizzę, uwzględniając następujące po sobie etapy. Prace rozpoczęły od czynności higienicznych i przygotowania stanowiska do pracy. „Kotki” stworzyły kompozycję smakową, umieszczając na cieście ulubione składniki – nazywały ich kolory i sprawdzały smak. Następnie wysłały udekorowaną pizzę do naszych kochanych Pań Kucharek, które codziennie przyrządzają nam pyszne potrawy. Podczas pieczenia, dzieci samodzielnie nakryły do stołu. Wkrótce nadszedł najbardziej wyczekiwany moment – smaczna pizza pojawiła się w jadalni i każdy otrzymał swój kawałek. „Kotki” kulturalnie usiadły do stołu i spożyły własnoręcznie przygotowany posiłek z apetytem. Zadowolone z własnej pracy posprzątały po sobie i jeszcze długo opowiadały z ekscytacją o swoich wrażeniach.