Grupy: VII i VIII

Realizacja programu edukacji kulinarnej pt.: ,,Zdrowie na talerzu”

Elżbieta Kowalska |
20/
12
/2024

,,Chleb – posiłek nasz powszedni” – takim tematem zajęć rozpoczęliśmy realizację programu w miesiącu grudniu. Dzieci zapoznały się z różnymi rodzajami pieczywa oraz poznały kolejne etapy powstawania chleba, zaczynając od siewu zboża, poprzez zbiory, przechodząc do wypieków w piekarni.

Skoro była już mowa o wypiekaniu chleba w piekarni, to nie sposób było się tam nie udać. Na kolejnych zajęciach wyruszyliśmy właśnie do starej piekarni, aby wziąć udział w warsztatach pieczenia chleba. Przedszkolaki podczas warsztatów dowiedziały się, czym jest popiół w mące, co to werkowanie, gdzie garują chleby, czy drożdże puszczają bąble. Poznały pracę piekarza, jednocześnie zamieniając się w niego, wypiekały własne chleby. Przy okazji poznały historię piekarni sięgającą 1944 roku oraz zapoznały się ze sprzętami potrzebnymi do pieczenia. Było ciekawie, smacznie i zdrowo!

Ostatnie grudniowe zajęcia przedświąteczne spędziliśmy na zrozumieniu tego, czym są produkty ekologiczne. Dzieci poznały symbole służące do oznaczenia żywności ekologicznej, którą kupujemy w sklepach. Dowiedziały się również, czym różni się żywność ekologiczna od nieekologicznej i jakie znaczenie ma dla człowieka żywność ekologiczna. Na pewno przed świętami, dzieci wybierając się z rodzicami na zakupy, będą potrafiły rozpoznać to, co jest dla nich zdrowe i przyjazne dla środowiska.