Tralalinki i Wielorybki

Realizacja programu edukacji kulinarnej pt.: ,,Zdrowie na talerzu”

Elżbieta Kowalska |
30/
9
/2024

Już pierwszego dnia w przedszkolu, zaraz po przerwie wakacyjnej grupa VII „Tralalinki” oraz grupa VIII ,,Wielorybki” rozpoczęła realizację programu edukacji kulinarnej pt.: ,,Zdrowie na talerzu”. Dzieci zapoznały się z programem, poznając jego treści. Z zainteresowaniem wysłuchały, jakie działania czekają na nich podczas realizacji tego programu.

Podczas pierwszych zajęć wcieliły się w małych kucharzy, ubierając strój kucharski, który będzie im towarzyszył przez cały okres trwania programu.

Zatem realizacja programu rozpoczęta!

9 września na poczet realizowanego w grupach programu kulinarnego, utworzyliśmy w sali kącik kulinarny, w którym dzieci będą mogły odgrywać rolę małych kucharzy. To w końcu praktyka czyni mistrza i najlepiej zaczynać już od najmłodszych lat!

W kolejnym tygodniu września przedszkolaki miały możliwość zwiedzić przedszkolną kuchnię i zapoznać się z pracą kucharek. Przy tej okazji poznały kuchenne wyposażenie, rozpoznawały i nazywały znajdujące się tam urządzenia oraz akcesoria kuchenne, które wykorzystywane są w codziennej pracy w kuchni. Jednocześnie zapoznały się z zasadami bezpiecznego korzystania z tych urządzeń i przestrzegania zasad higieny.

Największe jednak zainteresowanie wzbudziły ogromne garnki, patelnie i miski, w których przygotowywane są przedszkolne przepyszne posiłki.

Dzięki temu, Tralalinki i Wielorybki poznały tajniki kuchenne. A już w następnym miesiącu czekają na nas działania praktyczne!