Grupy: VII i VIII

Realizacja programu pt.: ,,Zdrowie na talerzu”

Elżbieta Kowalska |
29/
11
/2024

Miesiąc listopad w grupie VII i VIII rozpoczęliśmy od części teoretycznej, która dotyczyła warzyw. Dzieci miały okazję zapoznać się z warzywami, poznawały ich właściwości, smak, walory odżywcze i zastosowanie. Potem przeszliśmy do części praktycznej zajęć.

Na pierwszych zajęciach praktycznych wykonaliśmy sok marchewkowo – jabłkowy. Zanim przystąpiliśmy do pracy, dzieci zapoznały się ze sprzętem kuchennym, którym jest sokowirówka. Mogły sprawdzić, jak on działa, a jednocześnie zapoznały się z zasadami bezpieczeństwa podczas pracy na takim urządzeniu. Następnie wyciskały sok, a po skończonej pracy delektowały się jego pysznym i zdrowym smakiem bez dodatku cukru.

Na kolejnych zajęciach wykonaliśmy sałatkę jarzynową. Każdy dostał swoją deskę, nożyk i kroił wybrane przez siebie warzywo, dodając je do sałatki. Gdy wszystkie warzywa były już pokrojone, to przyszedł czas na wymieszanie składników, doprawienie solą i pieprzem, a także dodanie majonezu. Przyrządzanie sałatki dało przedszkolakom wiele satysfakcji, a samodzielnie wykonana potrawa smakowała wyśmienicie, o czym same się przekonały.

Ostatnie listopadowe zajęcia polegały na przygotowaniu zdrowych przekąsek - chipsów warzywnych. Na początku dzieci kroiły warzywa w cienkie plasterki, skropiły je oliwą, a następnie posypały przyprawami. Tak przygotowane chipsy wyłożyły na blachę, którą zanieśliśmy do kuchni i włożyliśmy do piekarnika. Później czekaliśmy już tylko z niecierpliwością na efekty. Chipsy były naprawdę przepyszne i przede wszystkim zdrowe.