Pstryczki, Dyzie, Tralalinki

WARSZTATY PIECZENIA CHLEBA "U PIEKARZY"

Elżbieta Kowalska |
20/
10
/2022

W dniach 18.10, 19.10, 20.10 grupy pięciolatków - „Pstryczki”, „Dyzie” i „Tralalinki”, wybrały się na warsztaty pieczenia chleba do piekarni „U Piekarzy". Dzieci mogły poznać pracę piekarza, jego atrybuty i miejsce pracy, a także proces technologiczny produkcji pieczywa. Piekarnia powstała w 1944 roku. Określa się ją mianem najbardziej znanego i najsmaczniejszego miejsca w Szczecinie. Wypieki powstają tu z naturalnych i sprawdzonych składników. Tak było również podczas naszej wizyty.

Chwilę po przyjściu, dzieci umyły starannie ręce i ubrały fartuchy. Każdy zajął miejsce przy drewnianym stole. Piekarz wytłumaczył dzieciom, z jakich składników powstaje chleb. Następnie odmierzył odpowiednie kawałki ciasta na wadze szalkowej i rozdał je pięciolatkom. Mali piekarze rozpoczęli samodzielne wyrabianie ciasta. Z tym zadaniem poradzili sobie znakomicie. Następnie umieścili ciasto w foremkach, które trafiły do komory na czas garowania.

Kolejną częścią wizyty w piekarni było zwiedzanie miejsca pracy piekarza. Dzieci oglądały piece, zabytkową dzielarkę do bułek oraz garownię. Piekarz umieścił wyrośnięte ciasto w piecu i zaprosił grupę do ozdabiania babeczek, które później zostały zjedzone ze smakiem.

Przedszkolaki podziękowały za udział w warsztatach i otrzymały świeży, pięknie pachnący chleb. Ten dzień dostarczył nam wiele radości i miłych wrażeń.