Cudaczki

ZDROWIE W SŁOIKU

Elżbieta Kowalska |
24/
11
/2022

24 listopada w grupie X obchodziliśmy „Dzień Buraka”. Dzieci poznały wygląd, rodzaje, smak, kolor buraków. Największym zaskoczeniem dla przedszkolaków okazały się buraki cukrowe, z których produkuje się cukier.

Przedszkolaki rozwiązywały zagadki, malowały burakiem, próbowały zakwas z buraka oraz same go przygotowały i zabrały do swoich domów.

Czterolatki próbowały też inne smakołyki, które można zamarynować w słoiku: ogórki, paprykę, grzyby, cukinię. Wszystkie dzieci chętnie skosztowały nowych smaków.

Trudno również wyobrazić sobie polską kuchnię bez kiszonek, zwłaszcza tych najbardziej tradycyjnych – z ogórków czy kapusty. Jednak takie dodatki to nie tylko charakterystyczny smak, ale prawdziwa witaminowa bomba i źródło probiotyków. Nasze przedszkolaki dowiedziały się, że te ostatnie są nam potrzebne szczególnie zimą i obiecały dbać o swoje zdrowie.